Peter Hindeborg jobbar med att plocka bort vekhållaren i järn från värmeljuskoppen i aluminium

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur Peter Hindeborg och hans kollegor på den dagliga verksamheten på Åsenvägen i Jönköping jobbar med att återvinna värmeljus. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Daglig verksamhet i Jönköping ser till att värmeljus sorteras på rätt sätt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några år tillbaka samarbetar den dagliga verksamheten på Åsenvägen i Jönköping med June avfall när det gäller sortering av värmeljus.

– Det känns ju bra att vi gör något som bidrar till miljön, säger Malin Jendefjord, som arbetar där.

Värmeljus är sedan 2015 inte en aluminiumförpackning och ska därför inte kastas i detta kärl i din soptunna eller på återvinningsstationerna. Det ska heller inte slängas i restavfallet.

I stället ska vekhållaren, som är av järn, separeras från aluminiumkoppen och sedan ska båda kastas i metallåtervinningen på sortergårdarna som June avfall har.

Om man inte tar bort vekhållaren av järn fastnar hela koppen i magneten där järn sorteras bort. Aluminiumet brinner då upp i smältverket för järn i stället för att återvinnas till nytt material.

På June avfalls sortergårdar finns det kärl för att återvinna värmeljus. De utbrända värmeljusen skickas sedan till den dagliga verksamheten på Åsenvägen i Jönköping. Foto: privat

Kärl för värmeljus

Ett sätt att motverka detta är att ha kärl på återvinningen för just värmeljus på June avfalls sortergårdar i Jönköping, Habo och Mullsjö. Dessa lämnas sedan in till den dagliga verksamheten på Åsenvägen i Jönköping, där vekhållaren och stearinet plockas bort.

– Vi började med det här 2019, fick idén från andra dagliga verksamheter i landet som gjorde just detta, säger Malin Jendefjord.

Vi träffade Thulin Hadodo, Ebrahim Saliba, Fadi Al-Ghareeb och Peter Hindeborg när de plockade isär värmeljus med glatt humör.

Se dem i klippet ovan.

Dagliga verksamheten på Åsenvägen i Jönköping sorterar värmeljusen så att allt material i ljusen verkligen återvinns. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.