– Tillsammans med ändring av levnadsvanor vad det gäller alkohol och tobak kan matvanor bidra till att minska risken för cancer med 30 procent och risken för hjärt- och kärlsjukdomar är ännu större, 80 procent, säger Stina Norberg, näringsfysiolog och folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län.
Fem vårdcentraler
Tillsammans med Anna Kempe, som är dietist, har hon tagit fram ett webbaserat program för förändrade matvanor som just nu testas på fem vårdcentraler i Jönköpings län.
– Det är runt 10 procent av befolkningen som äter enligt de rekommendationer som finns, så det finns en stor grupp som har förbättringspotential, säger Stina Norberg.
Motiverade att ändra livsstil
Programmet vänder sig till de patienter som behöver det mest och som är motiverade att ändra sin livsstil. Även om många av dem har övervikt eller fetma så är fokuset på de patienter som äter så ohälsosamt att de riskerar förtida död eller sjukdomar.
– Det här programmet erbjuds vissa oberoende av vikten, men det är klart att fetmaproblematik ofta är en del.
Redan i dag finns det möjlighet att träffa en matrådgivare på vårdcentralen enskilt eller i grupp.
Komplement till träffar
– Vi ser att vissa inte har tid att komma till vårdcentralen på träffarna och känner att den här digitala versionen av programmet blir ett bra komplement, säger Stina Norberg.
Programmet, som sträcker sig över ett år, ska fortlöpande utvärderas och förhoppningsvis kunna erbjudas på alla vårdcentraler i länet nästa år.