Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om hur läget är på vallokalerna i skuggan av förtidsröstningen. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Därför röstar inte många på EU-valdagen

Publicerad

Under söndagen är det val till EU-parlamentet. Och i år har det slagits rekord i förtidsröstning, vilket gör att inga köer kommer bildas på vissa ställen, menar Helena Härshammar, röstmottagare på valdistrikt centrum väster i Jönköping.

I vallokalen vid Per Brahegymnasiet i Jönköping var det en lugn förmiddag. Det var det också på Gräshagsskolan. Enligt Helena Härshammar beror det på att många har förtidsröstat i år.

– Jag tror inte att det kommer finnas köbildning med tanke på hur många har förtidsröstat, säger hon.

EU-val 2024

Hann inte förtidsrösta

Martin Hjalmarsson och Fanny Björne hade bestämt sig att förtidsrösta men hann inte med det. För dem blev det att rösta på valdagen istället, och det var enkelt att veta vad man ska rösta på, berättar Fanny Björne.

– Jag har alltid röstad på det jag röstat på nu, men tog hjälp av valkompassen för att ta reda på partiernas viktigaste frågor, säger Fanny Björne.

I klippet ovan hör du mer om hur läget är på vallokalerna i skuggan av förtidsröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet