Britt-Marie Persson, verksamhetschef på akuten Länssjukhuset Ryhov. Foto: Philip Naskret/SVT

De här skadorna kan du få av mobilanvändande

Uppdaterad
Publicerad

Fotgängare och cyklister kan få allvarliga skador när de blir distraherade för att de använder mobiltelefoner i trafiken.

– Man är inte medveten om vilka risker det innebär, säger Britt-Marie Persson, verksamhetschef på Länssjukhuset Ryhovs akutklinik.

Enligt statistik som Transportstyrelsen tagit fram åt SVT har minst 650 fotgängare och cyklister skadats så allvarligt under en tioårsperiod att de behövt akutvård.

– Det är lite anmärkningsvärt att man använder mobiltelefoner och hörlurar på det sättet. Man hör och ser inte vad som händer omkring en i allvarliga trafikmiljöer, säger Britt-Marie Persson.

Min mobil

Hälften av cyklisterna har skadats för att de använt mobiltelefoner har cyklat in i hinder och fallit omkull.

Sträcker ut armarna

Enligt Britt-Marie Persson sträcker personer som faller ut armarna vilket medför både armbågsfrakturer, frakturer ovan handleden och i axelnivå.

– Och om det går riktigt fort och man landar på sidan kan det bli revbensfrakturer och också inre skador i bröstkorgen, säger hon.

Vad kan det bli för komplikationer av de här frakturerna?

– Dels är det ett läkningsförlopp där man måste vara gipsad, men flera av de här frakturerna är nära leder och då finns alltid risk att man får komplikationer kanske tio år efter med artrosutvecklingar så ledbrosket slits ner och då får man mycket långdragna besvär, säger Britt-Marie Persson.

Risk för hjärnblödningar

Om cyklisten saknar hjälm och slår i huvudet finns även en risk för hjärnblödningar.

– Det kan ge väldiga funktionsnedsättningar framöver, säger hon.

Även fotgängare som snubblar eller går in i stolpar för att de tittar i mobiler kan få liknande skador som cyklisterna, enligt Britt-Marie Persson.

Men det finns även en annan risk.

– Håller man mobilen i handen kan man falla huvudstupa. Man kanske inte slår i huvudet allvarligt, men kan få väldigt fula skrapsår i ansiktet. Är de djupa så är det ärr som sitter kvar under mycket lång framtid, säger hon.

Britt-Marie Persson fortsätter:

– Men om man ska korsa en gata och inte uppmärksammar trafiken, då har vi riktigt allvarliga olyckor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Min mobil

Mer i ämnet