Emma Wennerblom i Umeå berättar att hon ibland pratar i mobilen när hon promenerar, men aldrig när hon cyklar.
– Det blir en mycket större risk för skada och man har inte riktigt kontroll över cykeln, anser jag, säger hon.
Men så resonerar inte alla cyklister. Transportstyrelsen har tagit fram siffror över fotgängare och cyklister som skadats när dom varit distraherade. Och där visar det sig att mobilen är boven i hela 85 procent av fallen.
Blir påkörda
Det rör sig främst om cyklister som kör på ett hinder, för att dom tittar eller pratar i mobilen, men också fotgängare som går rakt ut i gatan – för att dom använder sin telefon.
– Det vanligaste och mest allvarliga är att de blir påkörda av motorfordon. Näst intill lika vanligt är att de går in i stolpar, eller ramlar omkull för att de inte ser sig för, säger Tomas Fredlund, analytiker vid Transportstyrelsen.
650 fotgängare och cyklister
Under en tioårsperiod har minst 650 fotgängare och cyklister behövt uppsöka akutsjukvård, efter olyckor där man använt mobilen.
– Vi har några få dödsfall, men det är tack och lov väldigt ovanligt, säger Tomas Fredlund, som avslöjar att han själv använder mobilen när han cyklar:
– Ja, jag cyklar med musik eller radio i öronen varje dag, och byter radiokanal eller låt. Och då ska man nog stanna cykeln... Eller inte nog, man ska det, avslutar han.