Delad bild. Till vänster: chattmeddelanden med ett alias som skriver ”start cuttin”. Till höger: silhuetter av två personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Deras 13-årige son groomades av ”Chai”, en ledande figur i det sadistiska nätverket 764. Pojken utpressades att skära sig i en livestream. Foto: SVT

Tonåring i Umeå gripen på skola – medlem i sadistnätverket 764

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning och redaktionen SVT Verifierar rapporterade i början av april om en nu 17-årig medlem av det sadistiska 764-nätverket som fortsatt varit aktiv efter en dom. Nu skriver VK att polisen samma dag grep tonåringen på en skola i Umeå.

Det var i början av april som SVT berättade om det sadistiska 764-nätverket i Sverige.

Rapporteringen handlar bland annat om den då 15-årige ”Chai”, som fått en dom för att ha försökt få en 13-årig pojke att livestreama sitt eget självmord, och sedan fortsatt varit aktiv i nätverket.

VK skriver nu att tonåringen greps på en gymnasieskola i Umeå samma dag som SVT publicerade inslaget.

– Under sista lektionen kom rektorn in i klassrummet och sa åt honom att komma ut, och så fort han klev utanför dörren blev han tagen av två civilpoliser, berättar en klasskamrat till VK.

SVT har sökt polisen, men de vill inte kommentera gripandet.

Dömdes till ungdomsövervakning

Uppdrag granskning hade i samarbete med redaktionen SVT Verifierar tagit sig in i sadistnätverkets chattar och kunde koppla flera svenskar till rörelsen.

En av dem är den då 15-årige ”Chai”, som dömts till sju månaders ungdomsövervakning och ändå kunde fortsätta vara aktiv i nätverket.

I Uppdrag granskning vittnar också en ung kvinna om att hon blivit utsatt för flera sexuella och sadistiska övergrepp av ”Chai”. I början av mars polisanmälde kvinnan och hennes familj ”Chai”, efter att Uppdrag granskning avslöjat vem personen bakom aliaset var.

Uppdrag granskning sökte ”Chais” familj inför publiceringen av uppgifterna, men de avböjde kontakt med SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.