Kvinna förbereder mat i modernt kök med gröna kakelväggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Går det att göra eget kaffesubstitut hemma? Och hur smakar det? SVT:s reporter Melissa Niemann testar. Foto: Anna Nyberg

Kaffepriset väntas öka – här testar reportern hemmagjort rågkaffe

Publicerad

Priset på kaffe väntas öka kraftigt. För den som inte vill betala finns olika surrogat man kan göra hemma.

– Man kan göra kaffesubstitut på bland annat råg och maskrosrötter, säger Michal Salamonik, som har forskat om kaffesurrogat.

Kaffet skenar i pris men svenskarnas kaffesug består. Finns det sätt att komma undan billigare?

– Man kan göra kaffesubstitut på bland annat råg och maskrosrötter. Det kan drickas som det är eller blandas ut med befintligt kaffe för att dryga ut mängden, säger han.

Det stora skillnaden är att kaffesurrogat inte innehåller koffein. SVT:s reporter testar att rosta och mala rågkaffe på gammalt ransoneringsvis.

Pigg av smoothie

Umebor som SVT pratat med gillar sitt kaffe, och många är kritiska till prishöjningen.

Ett dryckesalternativ för att ändå kvickna till på morgonkvisten kanske kan vara en smoothie, säger Arvid Verbeij.

– Det finns nog mycket som väcker till en i grönsaker, resonerar han.

Person tar en kaffekanna från kaffebryggaren. I andra handen håller personen en tom pappmugg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hade Umeborna kunnat testa göra eget kaffe på råg? Se vad de svarar i videon. Foto: Marilén Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.