I klippet sätter Marie Berglind ut säkerhetsutrustningen och visar hur ett eftersök kan gå till. Foto: Emma Johansson/SVT

De söker skadat vilt längs med vägarna – nu dubbleras ersättningen

Uppdaterad
Publicerad

Eftersöksjägare söker upp skadat vilt efter trafikolyckor för att minska djurens lidande. De har länge flaggat för dåliga villkor och nu får de både mer ersättning och bättre säkerhetsutrustning.

Från och med 1 oktober höjs den betalning som jägare får för att spåra upp och avliva skadat vilt. Eftersök för alla viltslag som spåras höjs till 780 kronor, men den mest dramatiska är för rådjur som nu bara ger 400 kronor.

Det är en 95-procentig höjning och något som efterfrågats under lång tid.

– Det är jättepositivt och något som många väntat på i många år. Man får en morot att fortsätta, för vi gör en samhällsinsats tycker vi, säger länsansvarig jägare Marie Berglind.

”Ska inte gå back på uppdraget”

Även milersättningen höjs, tidigare betalades ersättning ut först efter fem mil enkel resa, men nu ersätts hela sträckan som körs.

– Vi ser väldigt positivt på det. En del jägare har kört kanske åtta-nio mil utan att få milersättning och man ska inte gå back på att utföra uppdraget, säger Tommy Åkerberg som är länsansvarig polis i Nationella viltolycksrådet.

”Ser oss på ett annat sätt”

Förutom höjd ersättning så har säkerhetsutrustningen utökats av Trafikverket. Nu har de två varningstält med texten ”viltolycka”, lampor till tälten, sex blinkande magnetlampor att lägga på vägen eller sätta på bilen och pannlampa. Och det har redan gjort skillnad, enligt Marie Berglind.

– Nu ser man oss på ett annat sätt, framför allt på kvällen när det blinkar på flera ställen. Det är väldigt viktigt.

– Jag tror att de här satsningarna gör det mer attraktivt att få med folk med bra hundar i organisationen, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.