Viltjurist Emil Ekström på Naturvårdsverket berättar i klippet varför det är viktigt att höja ersättningarna. Foto: Emma Johansson/privat

Naturvårdsverket om höjda ersättningar: ”Blir tydligare vilket värde de har”

Publicerad

Från och med 1 oktober höjs både ersättningen och milersättningen till de jägare som eftersöker skadat vilt. Naturvårdsverket som ligger bakom förändringen hoppas att det här får fler att vilja fortsätta.

Sedan länge har bland annat svenska jägareförbundet kämpat för höjda ersättningar och nu går det alltså igenom. Den största förändringen berör jägare som eftersöker skadade rådjur, ersättningen höjs från 400 kronor till 780 kronor – alltså med runt 95 procent.

Tydligare med prislapp

– Det blir ju tydligare vilket värde det har när man sätter en prislapp på det. På sikt vill vi vara säkra på att det finns eftersöksjägare som vill ta de här uppdragen, säger Emil Ekström som är viltjurist på Naturvårdsverket.

Det har ju sedan en lång tid tillbaka funnits kritik mot att ersättningarna är låga och att milersättningen är dålig – varför kommer förändringen just nu?

Har prioriterat upp det

– Tyvärr var det längesedan vi såg över ersättningarna, men nu har vi prioriterat upp det. Vår utgångspunkt är att vi ska se över det här mer regelbundet framöver.

I klippet nedan ser du en nöjd eftersöksjägare:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.