Bengt Sjöberg har ägt den cirka 50 hektar stora gården, som ligger ett par mil norr om Jönköping, sedan mitten av 1980-talet. På gården görs många sysslor på ett sätt som gjorts i många generationer. Hästar används i stor utsträckning i lant- och skogsbruket, man kärnar sitt eget smör och i stort sett all mat som äts har producerats på gården.
– Vi är till 90 procent självförsörjande. Kaffet får vi dock köpa, säger Bengt Sjöberg och skrattar.
Inte teknikfientliga
Men han och Maria är inte fientligt inställda till ny teknik. Han använder motorsåg i skogsarbetet, de har tvättmaskin på gården och de har även dator och en hemsida.
– Jag brukar säga att vi plockar det bästa från förr och det bästa av modern teknik.
För paret är det viktigt att försöka leva hållbart och hushålla med jordens resurser. Därför har de valt bort många saker som är självklara i många svenska hem. Bland annat har de ingen tv, ingen diskmaskin och så har de utedass. När vårt samtal glider in på modern teknik och så kallade smarta hus kontrar Bengt Sjöberg och visar oss gårdens matkällare som byggdes i mitten på 1800-talet.
– Det här är ett smart hus, det är fem grader på vintern och fem grader på sommaren, säger Kjell Sjöberg.
I huset förvaras bland annat potatis som är basen till mycket av matlagningen på gården.
Saknar du någon gång bekvämligheterna som finns i många hem i dag?
– Nej, jag är lycklig med att bo så här, säger Bengt Sjöberg.