Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan som i juni i år avled efter en misshandel, hade utsatts för misshandel flera gånger tidigare. Men utredningar kring dessa har lagts ner. Foto: SVT

Den avlidna kvinnan anmälde misshandel redan i november – utredningen lades ner efter nio dagar

Publicerad

Den 50-åriga kvinna som avled på sjukhus i Jönköping i juni i år efter att hon ska ha blivit misshandlad hade anmält att hon misshandlats flera gånger tidigare. Men istället för att utredas lades anmälningarna ner.

När kvinnans syster hittar henne i hennes lägenhet en dag i november förra året upplever hon att kvinnan legat på golvet i flera dagar. Hon har svåra skador på kroppen.

Kvinnan fördes till sjukhus. Lägenheten spärrades av och polisen inledde en förundersökning om grov misshandel.

Misshandlad under flera månader

Två dagar senare kunde kvinnan höras av polis. Då framkom att hon ska ha blivit misshandlad och hotad under flera månader och ytterligare en anmälan om misshandel och en om olaga hot upprättades.

Nio dagar senare är utredningarna nedlagda. Åklagare Viktor Backlund säger att det beror på att kvinnan inte längre ville medverka och att det inte fanns någon stödbevisning.

Missbruk och våld

De anhöriga gör ingen hemlighet av att kvinnan under flera år haft problem med missbruk och inser att missbruket försatt henne i farliga situationer.

Enligt Nationellt center för kvinnofrid är våld ett vanligt inslag i missbrukande kvinnors vardag. De kan också uppleva att de blir fördomsfullt och negativt bemötta. Det gör att få kvinnor anmäler våldet.

Utreddes av annan enhet

Åsa Nyblom är gruppchef på polisens utredningsgrupp för brott i nära relation. Hon säger att det är viktigt att snabbt sätta in olika samhällsinsatser, som kan hjälpa den utsatta kvinnan och att samla stödbevisning, då det är vanligt att kvinnan väljer att inte medverka.

I fallet med Wilmas mamma utreddes misshandeln av en annan enhet, och kom aldrig till utredningsgruppen för brott i nära relation.

Förhördes inte

Varken systern som hittade kvinnan på golvet eller någon annan anhörig förhördes, ingen person greps för misshandeln.

SVT Nyheter Jönköping har under flera veckor försökt få fram vilka utredningsåtgärder som gjordes men polisen har sekretess på handlingarna och åklagaren säger att han inte minns vilka åtgärder som gjordes. Han ser i nedläggningsbeslutet att det beror på att kvinnan inte ville medverka.

”Hon var min mamma”

För dottern Wilma är det svårt att förstå hur hennes mammas fall inte kunde tas på allvar.

– Hon var alkoholist men hon var också min mamma och hon borde ha fått hjälp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilmas mamma avled efter att ha fått svåra hjärnskador. En man sitter häktad misstänkt för misshandeln. I klippet ovan berättar Wilma om hur det var att sitta med då dödsbeskedet om hennes mamma kom. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.