Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilmas mamma avled efter att ha fått svåra hjärnskador. En man sitter häktad misstänkt för misshandeln. I klippet ovan berättar Wilma om hur det var att sitta med då dödsbeskedet om hennes mamma kom. Foto: SVT

Hennes mamma dog av misshandeln – se Wilma berätta om dödsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Wilma var på något sätt förberedd, men ändå inte. Läkaren ringde och sa att hennes mamma var på akuten och att det var allvarligt. Det var inte första gången. Men den här gången var skadorna på huvudet så allvarliga att Wilmas mamma dog.

Redan dagen efter misshandeln i juni i år stod det klart för Wilma och resten av familjen att mamman inte skulle vakna igen. Skadorna på hjärnan var för stora.

En man i 55-årsåldern sitter häktad misstänkt för mord. Han och Wilmas mamma hade varit ett par under ett drygt år. Utredningen pågår och någon slutgiltig dödsorsak har inte kommit ännu.

Omfattande skador

Det preliminära beskedet säger att det är en omfattande skadebild och att det inte är uteslutet att det orsakats av en annan person.

Enligt Wilma och andra anhöriga, som SVT har pratat med, hade mamman ett tufft liv, hon hade ett missbruk och misshandlats flera gånger tidigare. Vid åtminstone ett tillfälle, i november, fick hon föras till sjukhus.

Älskade att odla

Wilma träffar oss i mammans lägenhet. I sitt gamla rum hittar hon en påse med stickade pannband.

– De skulle hon säkert ge till oss, säger Wilma och ler och tittar sedan lite bekymrat på de vissnade plantorna i fönstret.

– Mamma älskade att odla. Hon var en fantastisk mamma, även om missbruket tog mycket av henne.

Se Wilma berätta om dagen då hennes mamma avled på sjukhus i klippet ovan

Kvinnor i missbruk mer utsatta

– Mamma var aktiv i missbruk och hon utsatte sig för situationer som var farliga. Jag har tidigare varit rädd att hon skulle dö på grund av det, säger Wilma och torkar tårarna.

Kvinnor som lever i missbruk är oftare utsatta för våld än kvinnor i allmänhet. De har också svårare att ta sig ur våldet, det visar studier som Nationellt center för kvinnofrid redovisar på sin hemsida.

För att kunna hjälpa är kraven på polis, socialtjänst och andra samhällsaktörer stora, då kvinnor i missbruk inte sällan möts av oförståelse och okunskap. Samhällsinstanserna kan ibland utsätta kvinnorna för ytterligare kränkningar.

– Jag har ringt socialtjänsten och polisen så många gånger, men när de fick höra vem det gällde så var det bara ”jaha, men nej, vi kan inget göra”, säger Wilma och suckar uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.