Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med kockarna bakom kulisserna på Diggiloo-turnén och möt några av artisterna. Foto: Paula Sveder/SVT

Diggiloo-kockarna från Jönköping lagar artisternas personliga favoriter dygnet runt

Publicerad

Årets sommarturné, Diggiloo, drar snart igång och i Jönköping repeterar artisterna för fullt. All mat kommer även i år lagas av två kockar från Småland, Petter Windefors och Tobias Andersson, och sist nämnda följer med på hela turnén.

– Det finns knepiga förfrågningar.

Följ med in i köket och bakom kulisserna på Diggiloo i klippet ovanför.

På Elmia i Jönköping repar artisterna för fullt inför turnéstart och i köket puttrar kastrullerna, när SVT är på besök.

Det är andra året nu som kocken Tobias Andersson från Vetlanda är kökschef för Diggiloo och ansvarig för maten under alla 24 stopp, från frukostgröten till nattmackan. Efter 15 år är det inte mycket som gör honom nervös.

– De nerverna släppte nog för många år sedan. Man lagar upp maten och så vet man att vissa är jättenöjda, vissa är missnöjda, säger han.

Inte nog med att Tobias ska laga mat till ett hundratal personer, ska han också sköta logistiken. Om dagarna bygger han upp matstationer och om nätterna flyttar han dem vidare till nästa ställe.

Knepiga matförfrågningar

Artisterna och personalen har fått komma med egna önskemål på mat som kockarna ska tillreda. Framförallt handlar det om vegetariska, veganska, gluten- och laktosfria alternativ.

Titta i klippet för att höra om det märkliga önskemålet.

Maten är viktig för artisterna för att de ska orka, berättar idolvinnaren Cimberly Wanyonyi innan hon hugger in på potatispurén och viltskavgrytan.

– Det är jätteviktigt, jag tror inte man orkar annars. Det är så långa dagar och så mycket energi som ska ut på scen, säger artisten.

Bara i Jönköpings län gör turnén tre stopp, Vetlanda, Gränna och Hestra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.