Ett gemensamt rum där personer sitter runt bord och samtalar, inräknade i en social samling eller möte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Inga-Lill Nilsson, Zinita Carlsson och Lars-Erik Carlsson om deras oro när Movadot försvinner. Foto: Zahraa Abdul Reda SVT

Döva i länet riskerar få sämre stöd framöver: ”Det är jättejobbigt”

Publicerad

Under tre år har äldre döva i kunnat få hemtjänstvård av personal som kan teckenspråk, tack vare ett mobilt vårdteam. Men om ett par veckor läggs projektet ner, vilket skapar oro.

I mars 2022 startade projektet mobilt hem- och vårdteam för äldre döva och teckenspråkiga, finansierat med pengar från Allmänna arvsfonden. Den första mars i år läggs projektet som kallas Movadot ner. Jönköping läns dövas och teckenspråkigas förbund vill att en liknande verksamhet ska finnas över hela länet.

I Jönköping kommer verksamheten drivas vidare på liknande sett, men i Nässjö och Gislaved som också var med i projektet vet kommunerna i nuläget inte hur det blir, något som skapat oro.

– Det är mycket grubblerier och tankar och funderingar och vart ska jag ta vägen och vart ska jag vända mig när jag behöver hjälp, säger Zinita Carlsson.

Andra lösningar

Både i Gislaved och Nässjö handlar det i dagsläget om få personer som berörs av beslutet, men båda kommunerna uppger för SVT att man tittar på lösningar framåt.

– Just nu vet jag att man tittar på möjligheten att ta in tecknande personal på timanställning för att fortsatt kunna erbjuda ett bra stöd. Andra lösningar är bild- och tolkstöd. Jag kan inte dagsläget inte svara på hur långt man har kommit utan skulle behöver efterhöra det direkt med verksamheten för att få mer svar, svarar Anna Bunninger, förvaltningschef på socialförvaltningen i Nässjö i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.