Ett barn sitter vid ett bord och håller i en bild, medan en hund sitter på en fluffig matta intill och tittar mot barnet. Hunden verkar nyfiken på vad barnet har i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler elever får hjälp av en fyrbent vän när de ska lösa uppgifter i skolan. Foto: SVT

Effektivt med hundteam i skolan – fler vill utbilda sina pälsklingar

Publicerad

För att råda bot på långvarig frånvaro och öka motivationen bland elever blir hunden ett allt vanligare alternativ i skolorna.

– Det är inte bara att ta med sig hunden till jobbet, säger hundinstruktören Sara Karlberg.

För varje år ökar både antalet hundar som utbildas för att arbeta med barn och unga i skolmiljö och efterfrågan på utbildning, menar hundinstruktören Sara Karlberg, på Svenska Terapihundskolan.

Att mötas av en viftande hundsvans har blivit en morot för både hemmasittare och elever utan motivation att komma tillbaka till skolan och känna trygghet till vuxna igen.

– Elever kan höja sig själv en hel klassnivå genom att få läsa regelbundet för en hund, säger Sara Karlberg.

Bromsa frånvaron

När elever byter från lågstadium till mellanstadium byter de även lärare och får kanske nya klasskompisar.

Då kan elever med redan problematisk frånvaro falla mellan stolarna, därför behöver ett hundteam sättas in tidigt, menar Sara Karlberg.

– Satsa när det inte gått för långt för då har eleverna en väldigt lång väg tillbaka, men det går att bromsa det.

Lämpliga hundraser i skolan

Fyra saker att tänka på om du vill utbilda din hund för arbete med elever i skolmiljö, enligt hundinstruktören:

  • Hundraser som är avlade för samarbete är ofta lättare att utbilda, till exempel retriever, spaniel, bichon frisé, malteser och pudel.
  • Raser som är väldigt självständiga kan bli utmanande att utbilda.
  • Det finns en utbredd rädsla för stora och kraftfulla raser på grund av kamphundsdebatten, framför allt bland personal.
  • Alla raser kan tränas till att arbeta med barn och unga i skola, men det viktigaste är att hunden är socialt trygg med främmande människor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.