En person sitter på gräset i en park, iförd en färgglad tröja och byxor, och lutar sig framåt mot en svart hund som ligger på marken. Området är grönt med träd och buskar i bakgrunden, under en molnig himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden Frost och Anna E. Ottosson är ofta ute på promenad med elever som kämpar med att komma tillbaka till skolan. Se mer i videon. Foto: Paula Sveder/SVT

Hunden Frost hjälper elever på resursskola i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

På resursskolan Magelungen i Jönköping hjälper samtalshundarna Frost och Baffie hemmasittande elever att komma tillbaka till skolan.

– Vi har elever som har haft år av misslyckanden i den vanliga skolan, säger rektor Mia Vigren.

När eleverna på Magelungens resursskola i Jönköping går till skolan välkomnas de av två glada hundar – Frost och Baffie.

En elev som varit hemmasittare i ett år blev startskottet på samarbetet mellan resursskolan och Anna E. Ottosson. Hon är samordnare och behandlare, och har ofta sina elevsamtal under en hundpromenad.

– Relationen mellan mig och de som träffar hundarna blir spontant mycket bättre och går mycket fortare, säger Anna E. Ottosson.

Psykisk ohälsa ökar

När socialtjänsten, BUP och andra skolor gjort allt de kan för att hjälpa elever med lång frånvaro, hör de av sig till Magelungen.

– Vi har haft elever som varit hemma flera år innan de börjar hos oss. Det är stora skolor och psykisk ohälsa ökar, säger rektor Mia Vigren.

Till våren ska skolan utvärdera samarbetet. Hittills har eleverna enbart varit positiva till hundarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.