Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vad några Värnamobor tycker om att det enbart är myntbetalning som än så länge gäller på Värnamo kommuns parkeringar. Du hör även Gottlieb Granberg (M), ordförande teknik och fritidsnämnden. Foto: SVT/Johannes Tolf

Efter år av diskussioner – nu tas troligen myntautomaterna i Värnamo bort

Uppdaterad
Publicerad

Efter över tio år med diskussioner verkar nu Värnamo kommun vara nära att byta ut de föråldrade parkeringsautomaterna som enbart tar mynt.

– Vi är nog en av de sista kommunerna i landet med den här typen av automater, säger Gottlieb Granberg (M) som är ordförande i teknik och fritidsnämnden.

I centrala Värnamo krävs det fortfarande mynt för att kunna betala sin parkeringsavgift på någon av kommunens fyra parkeringar. Orsaken till att automaterna inte uppgraderats är att politikerna inte kunnat komma överens. En del har tyckt att parkeringsskiva är ett bättre allternativ än sms- eller appbetalning.

Men nu kan kommunen efter åratal av diskussioner vara nära att fasa ut myntautomaterna, vilket Värnamo Nyheter var först med att rapportera.

Nämnden har klubbat

Teknik- och fritidsnämnden föreslår ett alternativ med app- och sms-betalning samt möjlighet att i alla fall på någon parkering kunna betala med kort.

– Jag är nöjd att vi nu äntligen kan byta till mer moderna lösningar, säger Gottlieb Granberg när han träffar SVT:s reporter vid en av kommunens myntautomater.

– Jag har inga mynt med mig, så jag kan inte betala och parkera här, säger han och skrattar.

Upp till kommunfullmäktige nu

Dock är det ännu inte helt klart att det blir den lösning som nämnden rekommenderar kring en ny betalningslösning. Frågan ska först upp på kommunstyrelsens bord innan den slutgiltligen ska klubbas i kommunfullmäktige.

– Men nu tror jag att det blir så, säger Granberg.

I klippet ovan hör du några bilister i Värnamo reagera på att det forfarande enbart är myntbetalning som gäller på de kommunala parkeringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.