Till höger i bild flera högar med skräp inne i en stor lokal. Till vänster Hampus Ragnar från räddningstjänsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hampus Ragnar från Räddningstjänsten vad man såg vid inspektionen av den gamla tapetfabriken i Anneberg. Foto: SVT/från räddningstjänstens tillsyn

Efter nya inspektionen: Brister i brandskyddet kring sopberget i Anneberg

Uppdaterad
Publicerad

Det finns brister i brandskyddet i den gamla tapetfabriken i Anneberg utanför Nässjö. Det visar protokollet av den nya brandtillsynen som gjordes efter SVT:s granskning av de sopor som sedan många år förvarats i lokalerna.

Det var i juni som räddningstjänsten tillsammans med representanter från Nässjö kommun och fastighetsägarna inspekterade lokalerna och området omkring.

Detta efter en rad artiklar där SVT Nyheter Jönköping granskat sopberget i fabriken. Kommunen har länge vetat om att sopor dumpats på platsen, men ändå har de kunnat ligga kvar, något som oroat grannar.

Sopberget i Anneberg

– Vi har sett saker som skulle kunna leda till att vi behöver förlägga om åtgärder, säger brandingenjör Hampus Ragnar som var med vid inspektionen.

Se bilder från tillsynen i klippet ovan.

Giftiga gaser

Räddningstjänsten konstaterar att det i avfallshögarna bland annat finns plast som skulle kunna avge giftiga gaser vid en brand.

Man noterar även närheten till Svartån som rinner under fabriken. Enligt anteckningarna från tillsynen fanns det inte något som direkt hindrar vatten från att rinna ner från gårdsplanen ner i vattendraget.

Fastighetsägarna har nu en månad på sig att lämna synpunkter på inspektionsprotokollet.

Se mer från SVT:s granskning under våren i klippet nedan.

Sopor från Thinkpink och området i Anneberget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I den gamla tapetfabriken i Anneberg finns sopor från Think Pink som har legat där mycket längre än tillåtet. Se bilderna i klippet ovan. Foto: Ur inspektionsrapporter från Nässjö kommun / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Anneberg

Mer i ämnet