Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur intensivvården i länet ska förstärkas efter pandemin. Foto: SVT

Efter pandemin – nu ska intensivvården i Jönköpings län förstärkas

Publicerad

Efter pandemin konstaterade region Jönköpings län att intensivvården behöver förstärkas på samtliga tre sjukhus i länet. Nu tar regionen hjälp av utbildningsanställningar och sociala medier för att lyckas.

Nyligen publicerades en forskningsstudie som visade på ett starkt samband mellan färre sjuksköterskor inom intensivvården i Eksjö och Värnamo och en högre dödlighet där under pandemin. Beskedet från regionen är att man ska förstärka intensivvården i Eksjö och Värnamo med sex sjuksköterskor på vardera sjukhus för att jämna ut bemanningen i relation till Ryhov i Jönköping.

”Vi har kämpat länge för detta”

Samtidigt ska man skapa en vårdplats till på intensiven i Jönköping vilket kräver sex nya sjuksköterskor där. Totalt vill regionen förstärka med 18 intensivvårdssjuksköterskor under tre år. En satsning som kostar 25 miljoner kronor.

– Vi har kämpat länge för detta och har nu fått gehör för satsningen vilket känns väldigt bra, säger Magnus Trofast, verksamhetschef på Op/iva på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

I klippet: så jobbar intensivvården med utbildningsanställningar och sociala medier för att få in 18 sjuksköterskor på tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.