Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan hur pi-dagen uppmärksammades på Torpaskolan i Jönköping. Foto: SVT

Elever på Torpaskolan firade internationella pi-dagen

Uppdaterad
Publicerad

På Torpaskolan i Jönköping uppmärksammades idag pi-dagen med att elever fick tävla i hur många pi-decimaler de kunde memorera med hjälp av en app. Jesper Roos i årskurs fem blev för andra året i rad skolans vinnare.

– Jag har ingen speciell taktik för att komma ihåg men jag brukar lära mig fem i taget, säger han.

Idag uppmärksammas över hela världen den så kallade pi-dagen som alltid infaller den 14 mars. Firandet startade i USA just den här dagen eftersom man där skriver datum i formen 3/14. På skolgården träffar vi på Fröken pi som håller i tävlingen.

– Det är viktigt att uppmärksamma den här dagen för att visa att matematik är så mycket mer än bara ett skolämne och det finns en glädje i matematiken, säger Malin Wintenby speciallärare i matematik på Torpaskolan i Jönköping.

Övat på rasterna

Sigrid Järhult som går i årskurs fyra hade gärna sett att hon fick ta hem pi-pokalen men att klara flera hundra decimaler är uteslutet, säger hon och fortsätter:

– Vi har ju kunnat öva länge. Det har ju suttit papper ute på skolan så vi har kunnat öva på rasterna men Jesper är bäst.

För tre år sedan sattes ett nytt svenskt rekord då Henrik Lilliestråle kunde läsa upp 18 638 decimaler, rapporterade Sveriges radio.

Se hur många decimaler Jesper Roos klarade i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.