Emina Nilsson lastbilschaufför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emina Nilsson är känd från realityserien Svenska truckers. Hon får mycket uppmärksamhet på lastbilsmässan på Elmia i Jönköping. Se mer i videon. Foto: Johannes Tolf/SVT

Emina visade livet som lastbilschaufför i tv – blev förebild för unga tjejer

Publicerad

En anledning till att fler tjejer lockas till lastbilsyrket förklarar Sveriges åkeriföretag med att vardagen som lastbilschaufför synliggörs i tv.

En förebild är 24-åriga Emina Nilsson från Tomelilla i Skåne som har blivit en favorit i realityprogrammet Svenska truckers.

– När jag själv var ung visste jag inte om jag vågade jobba med det här eftersom det var mansdominerat. Men det blev mycket bättre än jag trodde, säger hon.

Serien som sänts på Viaplay sedan år 2020 synliggör bland annat unga tjejer som kommer direkt från transportgymnasierna. Enligt Charlotta Sved, kommunikationschef på Sveriges åkeriföretag, är det en förklaring till det stora intresset bland tjejer.

– Vi har fått influencers och det lockar verkligen till yrket, säger hon.

Hör Emina Nilsson berätta mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.