Två tjejer på lastbilsmässan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför söker sig fler tjejer till att bli lastbilschaufför? Hör Agnes Connert och Emilia Söderberg, som går sista året på fordons- och transportprogrammet i Eksjö, berätta om sina teorier på lastbilsmässan på Elmia i Jönköping. Foto: Johannes Tolf/SVT

Fler tjejer vill arbeta som lastbilschaufför – ”Har blivit en trendgrej”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att jobba som lastbilschaufför fortsätter att öka bland unga tjejer.

Emilia Söderberg och Agnes Connert går sista året på fordons- och transportprogrammet i Eksjö och i deras klass är hälften tjejer.

Enligt branschorganisationen Sveriges åkeriföretag är för närvarande en tredjedel av eleverna på landets fordons- och transportprogram tjejer.

– Jag tycker yrket är väldigt roligt och det här är en dröm jag haft länge, säger 19-åriga Emilia Söderberg från Nässjö.

Brist på chaufförer

På fordons- och transportprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping var det 21 procent tjejer på utbildningen förra året och 23 procent i år.

Uppsvinget av sökande tjejer är värdefullt för branschen menar Sveriges åkeriföretag. Under de närmaste tio åren kommer det att behövas 50 000 nya förare i Sverige.

– Många vill anställa tjejer. 18 procent av nyanställningarna är kvinnor och vi behöver verkligen en mix av förare, säger Charlotta Sved, kommunikationschef på Sveriges åkeriföretag.

Emina Nilsson lastbilschaufför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emina Nilsson som är känd från realityserien Svenska truckers om hur det är att vara en förebild för andra tjejer som vill köra lastbil. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.