Över 3 000 ensamma äldre i Jönköpings län – nu tas nya krafttag

Uppdaterad
Publicerad

Ofrivillig ensamhet bland äldre är ett problem som växt under pandemin, enligt flera pensionärsorganisationer. Med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden tas nu krafttag för att hitta och hjälpa de socialt isolerade pensionärerna i Jönköpings län.

– Människan är ju en social varelse och vi mår ju väl av att träffa andra. Vi mår inte väl av att vara isolerade och sitta ensamma, säger Kjell Lindström som är distriktsordförande i SPF seniorerna Jönköpings län.

Pensionärsorganisationerna PRO, SKPF pensionärerna, RPG och SPF seniorerna i Jönköpings län har inlett ett gemensamt projekt med att försöka minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre, och Kjell Lindström är projektledare.

Allmänna arvsfonden har beviljat ett stöd på cirka 2,2 miljoner kronor under tre år för ett uppsökande projekt.

Finns många aktiviteter

Många organisationer har aktiviteter och mötesplatser för ensamma äldre. Men att ta steget och delta kan vara svårt för en del.

– Vi har märkt att det är sådana som inte kommer även om de blir inbjudna för de mår dåligt och har dåligt självförtroende, de vill inte gå ensamma och så vidare. De blir sittande hemma, säger Kjell Lindström.

Det finns flera orsaker till ensamhet. Vänner försvinner, barnen flyttar till andra städer och man tappar kontakten med gamla arbetskamrater.

– Sedan finns det ju en och annan som vill vara ensamma, och de ska naturligtvis få vara ensamma.

Hoppas hjälpa 1 000 personer

Projektet leds av en ledningsgrupp med representanter från de fyra pensionärsorganisationerna, kommunerna och regionen. Nu ska de försöka hitta och hjälpa personer som riskerar att fara illa av ensamhet.

– Vi riktar oss inte bara till de som är våra medlemmar, utan vi vänder oss till alla äldre som vill ha hjälp mot sin ensamhet.

Ungefär 3 000 pensionärer i länet lever i oönskad ensamhet, enligt en uppskattning som Socialstyrelsen gjort. Målet med projektet är att försöka komma i kontakt och erbjuda hjälpt till 1 000 av dem.

– Men det kan vara svårt att hitta dem. Många vill nog inte skylta med att de är ensamma.

I klippet ovan hör du Kjell Lindström, som under sitt yrkesliv var distriktsläkare, berätta hur de som är socialt isolerade kan må.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.