Mikaela kling står i en stor butik. I bakgrunden syns hyllor med olika artiklar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikaela Kling, 32, led av social fobi. I dag arbetar hon i en butik i Eksjö och njuter av att träffa människor. I klippet berättar hon om hur hon hittade glädje igen. Foto: SVT/Linda Mathillas

NPF-diagnosen stoppade Mikaela – butiksjobbet i Eksjö blev räddningen

Publicerad

Mikaela Kling, 32 år, från Eksjö har både adhd och autism vilket gjort det svårt att fungera i arbetslivet. Men när hon fick en praktikplats i butik vände det.

– I dag funkar det jättebra, men det hade man inte kunnat tro för något år sedan, säger hon.

Drygt var tionde ung vuxen i Sverige mellan 25 och 29 år varken arbetar eller studerar, enligt MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Det handlar ofta om personer som saknar gymnasieexamen, lider av psykisk ohälsa, har utländsk bakgrund, funktionsnedsättning, långvariga sjukdomar eller blir förälder i ung ålder.

Unga och ensamhet

Fick hjälp av jobbcoach

Mikaela Kling från Eksjö berättar att hon skolkade mycket på högstadiet. Efter gymnasiet hade hon flera kortvariga jobb men blev sjukskriven och kom inte vidare. I stället blev hon fast hemma i flera års tid.

Först i november 2021, när hon fick kontakt med kommunens jobbcoach, började det ljusna. Hon fick då en praktikplats i en butik och det visade sig passa perfekt. I dag har hon en lönebidragsanställning.

– Nu har jag aldrig mått bättre, säger hon.

Följ med Mikaela Kling under en typisk dag i butiken i Eksjö i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och ensamhet

Mer i ämnet