Den delade bilden innehåller tre sektioner. Den första sektionen visar en hand som håller en quiltad kudde. I den andra sektionen står en person i grön skjorta med texten ”Händelser i livet, Sjukdom, Förändringar” centrerad på bilden. Den tredje sektionen visar en siluett av en kvinna med hår som rör sig i vinden mot en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då är risken störst för att drabbas av ensamhet bland unga – i videon förklarar SVT:s reporter. Foto: SVT

FHM:s riskfaktorer för ensamhet – drabbar var tredje ung vuxen

Publicerad

Drygt en av tre unga vuxna uppger att de har besvär av ensamhet och isolering, enligt Folkhälsomyndigheten som kartlagt problemet.

Och det finns flera tillfällen i livet eller omständigheter som pekas ut då risken att drabbas är större.

Folkhälsomyndigheten arbetar just nu med regeringsuppdraget att ta fram en nationell strategi som ska minska ofrivillig ensamhet i Sverige. Den ska vara klar 2025.

Där kartläggs hur utbredd ensamheten är och vilka grupper i samhället som är mest drabbade.

Unga och ensamhet

– Det ökar risken för både fysiska och psykiska sjukdomar, säger Hillevi Busch, doktor i psykologi och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Inte undersökts tidigare

Det var 2021 som Folkhälsomyndigheten för första gången i den nationella folkhälsoenkäten ställde frågor till unga vuxna om ensamhet relaterat till pandemin.

Frågan fortsatte sedan vara med i undersökningen 2022. Då svarade mer än var tredje person mellan 16 och 29 år att de besväras av ensamhet och isolering.

I klippet går vi igenom det Folkhälsomyndigheten sett är riskfaktorer för att unga ska känna sig ensamma.

VAD ÄR ENSAMHET?

Ensamhet brukar definieras som en subjektiv och negativ känsla som uppstår när det finns en skillnad mellan individens önskade och faktiska nivå av sociala kontakter. Ofta skiljer man mellan tre former av ensamhet:

Social ensamhet handlar om bristande tillgång till sociala nätverk och sammanhang, och om att ha få eller inga sociala relationer.

Emotionell ensamhet innebär att sakna nära relationer, någon att dela sina innersta tankar och känslor med.

Existentiell ensamhet beskrivs som en djupare form av ensamhet och en känsla av att ingen riktigt kan förstå en. De tre formerna av ensamhet hänger delvis ihop. Till exempel så har den som saknar sociala relationer förmodligen inte heller någon att dela sina känslor med. Och omvänt kan den som har ett stort socialt nätverk ändå sakna någon att dela sina tankar och känslor med.

Källa: Folkhälsomyndigheten

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU ÄR ENSAM

BRIS

För dig under 18 år. Telefon: 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande kompis

Chatt för dig under 25 år som drivs av Röda Korsets ungdomsförbund. Chatta på jourhavandekompis.se.

Jourhavande medmänniska

Jourtelefon för dig som behöver prata med någon på natten. Telefon: 08-702 16 80 eller chatta på jourhavande-medmanniska.se.

Hur gör du om du känner dig ensam?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och ensamhet

Mer i ämnet