Tre gevär hängande på en vägg med horisontella spår. Det översta geväret har en lång railsystem, det mittersta har en grå handtag och kortare pipa, medan det nedersta är helt svart och har en pistolgrepp. Varje gevär har en prislapp hängande från kolven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför en del jägare är kritiska till att det sedan drygt ett år är tillåtet att jaga med AR-vapen, som påminner mycket om militära vapen. Foto: Elaine Thompson

Ett år efter att AR-vapen blev tillåtna i jakt – fortfarande omtvistade

Publicerad

Nu när älgjakten har dragit igång i Småland är den numera lagliga vapentypen AR fortfarande en het fråga. Vapnet påminner om ett militärt vapen, och att de godkänts för jakt är något som många skarpt har ifrågasatt.

Från och med augusti 2023 är det tillåtet att använda halvautomatiska kulvapen av typen AR vid jakt i Sverige. Dessa vapen, som AR10 och AR15, har en design som påminner om militära vapen, men deras funktion och regler för magasinskapacitet är desamma som för andra halvautomatiska kulvapen som länge har varit tillåtna för jakt.

– Personligen ser jag inte behov av det här vapnet vid jakt, säger Gunnar Lindblad som är ordförande för Jägareförbundet i Jönköping.

I klippet ovan hör du varför han är kritisk till att vapentypen är godkänd för jakt.

Populärt i USA

Förespråkarna för AR-vapnen menar att de är anpassade både för jakt och sportskytte, och att de är lätta att skjuta bra med. En del menar också att det är en generationsfråga, där AR-vapnet kanske attraherar yngre jägare.

AR-15 är ett av USA:s mest populära gevärstyper och marknadsförs som ett vapen för hemförsvar, jakt och sportskytte. Samma vapen har används i flera av de dödligaste masskjutningarna i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.