Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ingrid Camper, enhetschef på Länsstyrelsen i Jönköpings län, om den kraftiga ökningen av ansökningar för att anlägga solcellsparker. Foto: SVT

Explosionsartad ökning av ansökningar för solcellsparker i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Med höga elpriser och behov av mer förnybar energi har antalet ansökningar om att få anlägga solcellsparker exploderat i södra Sverige.

– Förra året fick vi in 24 ansökningar i länet, så det har varit en enorm ökning, säger Ingrid Camper, enhetschef på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Totalt har Länsstyrelsen i Jönköping fått in ett 30-tal ansökningar om att anlägga solcellsparker, majoriteten – 24 stycken – kom in under 2022 och hittills i år har ytterligare två ansökningar kommit in. Anläggningarna i Jönköpings län är i regel betydligt mindre än i andra län. Den största hittills är på upp mot 100 hektar, vilket kan jämföras med de största i Skåne och Östergötland som ligger på upp mot 550 hektar.

Otydligt regelverk

Som alltid vid stora etableringar är det intressen som krockar. Det kan handla om skyddsvärda naturmiljöer eller att anläggningarna ska byggas på jordbruksmark. Men regelverket är otydligt och något egentligt tillstånd behövs inte för att anlägga en solcellspark.

– Det gör ju att det blir otydligt för branschen vad som gäller och det blir också svårt för myndigheter att göra snabba och rättvisa bedömningar och avvägningar mellan olika intressen, säger Ingrid Camper.

När det gäller vindkraftsparker finns det tydliga tillståndskrav och tydliga riktlinjer för vilka utredningar som krävs.

– Det finns inte motsvarande för solcellsparker som också är stora anläggningar som påverkar. Därför har Länsstyrelsen bedömt att det krävs en samrådsanmälan till Länsstyrelsen.

Stort tryck i Skåne

Störst är trycket på länsstyrelsen i Skåne där de just nu får in cirka fem ansökningar i veckan.

– Förutsättningarna för solel är ju bäst längre söderut i landet, säger Ingrid Camper.

Arrendet för solcellsparker kan vara upp till 10 000 kronor per hektar och år, vilket gör det intressant för många markägare eftersom det genererar betydligt högre intäkter än vad normala åkergrödor eller ett skogsbruk gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.