Årligen insjuknar cirka 35-40 barn i diabetes typ 1 i Jönköpings län. Sjukdomsbeskedet innebär en stor omställning för hela barnets familj och många tankar och frågor dyker upp.
Den medicinska expertkunskapen om sjukdomen får föräldrar och barn från sjukvården, men när familjen sedan ska börja leva med diabetes i vardagen finns ett stort behov av fortsatt stöd. Därför startades coach-verksamheten.
– Det var ett önskemål från barndiabetesteamet, föräldrar, ungdomar med diabetes och skolpersonal. Det gör att det är väl sanktionerat och upplevs viktigt och meningsfullt av alla inblandade, säger Kerstin Ramfelt, dietist som driver projektet.
Hon berättar på Regionens webbsida, att när föräldrarna kommer med sitt barn till mottagningen för uppföljande kontroll, får de som har minst ett års erfarenhet av diabets typ 1 frågan om de kan tänka sig att bli coacher. De som är nyinsjuknade är en tid inlagda på barn- och ungdomsmedicinska kliniken i samband med att de får sin diagnos, och de får då frågan om de vill ha en coach.
Positiv respons
Ett tiotal matchningar har skett sedan projektet startades hösten 2017. Hur tät kontakt familjerna vill ha är upp till dem själva. Många samtal berör vardagsfrågor som hur skolan ska informeras om sjukdomen, vågar man sova på nätterna, hur gör man när man ska ut och resa och vad händer i puberteten?
Responsen från familjerna har varit positiv och nu permanentas projektet i Region Jönköpings län. Tidigare finns det, enligt Regionen, även i Uddevalla. Men spridning är aktuell.
– Många av de som idag får coachning vill gärna ge tillbaka och kan tänka sig att så småningom själva bli coacher, säger Kerstin Ramfelt.