När paret greps hade de tio kilo dynamit i bilen. Polisen hade bevakning i området med anledning av tidigare hot mot ex-medlemmen i mc-gänget. Foto: ur Polisens förundersökning

Fängelse för paret som togs med sprängladdning i bil i Skillingaryd

Uppdaterad
Publicerad

Personerna döms i Jönköpings tingsrätt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Den 29-årige mannen får sju års fängelse och döms även för mordförsök. Den 26-åriga kvinnan döms till två och ett halvt års fängelse. Det var i höstas som polisen tog paret med 10 kilo dynamit i baksätet. Sprängladdningen hade skapat stor ödeläggelse och potentiellt livshotande skador om den detonerat. Både mannen och kvinnan har kunnat knytas till sprängladdningen.

Konflikt startade i motorcykelklubb

Mannen som är med i en kriminell motorcykelklubb tänkte använda sprängladdningen mot en tidigare medlems hem och döms därför även för mordförsök. Tingsrätten anser däremot att det inte är bevisat att kvinnan visste att sprängladdningen var riktad mot mannens hem.

De begärda skadestånden på 2,5 miljoner kronor avslås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.