De som bor i riskområden för TBE och vistas mycket i skog och mark bör ta vaccin tycker smittskyddsläkare Malin Bengnér. Foto: TT/SVT

Färre har tagit TBE-vaccin under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköping har noterat att färre har vaccinerat sig mot TBE under pandemin.

– Vi har sett att det är färre som har anmälts i vårt register både under 2020 och så här långt i år, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare Region Jönköping.

Enligt länets smittskyddsläkare kan en förklaring vara att färre har valt att ta TBE-vaccin eftersom det kan ha krockat med vaccineringarna mot covid-19.

– Men det kan också vara så att allt fler i dag väljer att vaccinera mot TBE hos privata vårdgivare på stan eller de vaccinbussar som åker runt och vaccinerar. De förs inte in i vår statistik, förklarar Malin Bengnér.

Är det en brist?

– Jag hade gärna sett att det funnits ett nationellt register för TBE-vaccinationerna.

Kan bli allvarligt sjuk

Varje år rapporteras runt 5-10 fall av TBE i länet. Men det kan enligt länets smittskyddsläkare vara betydligt fler eftersom vården kommer i kontakt med de allvarligare fallen.

– Många får en väldigt mild infektion, men den upptäcks ofta inte eftersom man kanske har ganska ospecifika symptom med feber, ont i kroppen och huvudet, säger Malin Bengnér.

Men för vissa blir sjukdomen allvarlig och kan vara långvarig.

– De vi hittar inom vården är de som får en hjärninflammation av det här viruset och då är det allvarligt.

I klippet ovan förklarar Malin Bengnér vilka länsbor hon anser bör ta TBE-vaccin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör entomologen Anders Lindström svara på fem påståenden om fästingar. Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.