Foto: Linköpings universitet/TT

Kraftig nedgång av antalet TBE-fall i landet – men inte i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet människor som drabbats av fästingburen hjärnhinneinflammation TBE har minskat i Sverige om man jämför 2020 med 2019. Men den nedgången syns inte i Jönköpings län.

Trots att intresset för att vara ute i skog och natur enligt flera organisationer ökade under pandemiåret 2020 har antalet TBE-fall minskat i landet som helhet, men så är inte fallet i Jönköping.

Sedan 1980-talet har trenden för antal TBE-fall i Sverige emellertid ökat. Likaså har antalet fall med borrelia, vilket är den vanligaste fästingburna sjukdomen, ökat över tid.

Klimat

– Den pågående klimatförändringen påverkar, säger Per-Eric Lindgren som är professor i mikrobiologi och projektledare för North tick med god kännedom om fästingläget i Jönköpings län.

Utvecklingen går i vågor

Per-Eric Lindgren säger att varmare klimat gör att fästingarna dels letar sig norr ut i landet, men att de även blir fler på platser där de sedan tidigare är etablerare.

Men utvecklingen går inte stadigt uppåt, utan i vågor. Faktorer som hur kalla vintrarna har varit och tillgången på värddjur för fästingarna påverkar exempelvis hur gott om blodsugare det är ute i naturen från år till år och hur många människor som får en fästingburen smitta.

Anmälningspliktig

TBE är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

– Därför har vi bra koll på hur många fall det finns, säger Per-Eric Lindgren.

I klippet ovan hör du honom berätta hur vanligt det är med TBE-fall och i vilka områden som det är störst risk för människor att få sjukdomen.

Fästingar och TBE

Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.

De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.

Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. TBE är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.

Källa: 1177.se och NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet