• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Knut Taxbro, läkare och forskare, förklara sambandet mellan sjuksköterskebemanningen och dödligheten på länets tre intensivvårdsavdelningar. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Samband mellan sämre bemanning och högre dödlighet på covid-iva

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett starkt samband mellan färre sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningarna i Eksjö och Värnamo och att en större andel av patienterna där dog jämfört med i Jönköping. Det visar en studie som forskare från bland annat Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har gjort.

I klippet hör du Knut Taxbro, läkare i Jönköping och forskare, förklara sambandet mellan sjuksköterskebemanningen och dödligheten på de tre sjukhusen.

På intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping fanns det i snitt 7,5 heltidstjänster för sjuksköterskor per iva-plats när pandemin drog igång, medan motsvarande siffror för Eksjö var 5,3 och för Värnamo 4,9.

Den totala dödligheten på iva i Jönköping var under samma period 8 procent, i Eksjö 30 procent och i Värnamo 18 procent. Studien visar att det finns ett starkt samband mellan skillnaden i bemanningen och skillnaden i dödlighet på de tre sjukhusen.

– Det är egentligen inte så konstigt. Har man ont om bemanning så kanske det kan vara svårare att göra jobbet på ett bra sätt. Det här visar vikten av välbemannade enheter som klarar av svängningar i inflödet av patienter, säger Knut Taxbro, läkare Op/iva på länssjukhuset Ryhov och en av forskarna som gjort studien.

Olika behandlingar

Studien pekar också på att behandlingarna av iva-patienterna har skiljt sig åt mellan de tre sjukhusen. Bland annat använde man respirator i större utsträckning på patienterna i Jönköping. Forskarnas slutsats är dock att det inte går att se ett samband mellan behandlingsskillnaderna och skillnaderna i dödlighet och att frågan därför behöver studeras vidare.

Spelar det ingen roll hur man behandlar patienterna?

– Det är klart att det gör. Men om man tittar på de faktorerna enskilt så kunde vi inte i den här studien hitta något samband med dödligheten, säger Knut Taxbro.

Så gjordes studien

Forskarna analyserade de 331 dödsfall i covid som inträffade på covid-iva på de tre sjukhusen Eksjö, Värnamo och Jönköping under perioden 15 mars 2020-31 maj 2021.

Forskarna konstaterar i studien att tre faktorer har ett starkt samband med nivån på dödligheten på de tre sjukhusen: åldern på patienterna, sjukdomsgraden på patienterna samt antalet ordinarie sjuksköterskor omräknat i heltidstjänster per iva-plats när pandemin drog igång.

Studien har inte tagit hänsyn till i vilken utsträckning intensivvårdsavdelningarna tog in hyrpersonal under pandemin.

Till skillnad från tidigare studier så kunde forskarna i den här studien inte visa att patienternas födelseland eller socioekonomiska status hade något samband med dödligheten på covid-iva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.