Drygt 100 simmare kommer under lördagen att försöka simma drygt två mil. Se bilder från rekordloppet 2017 i klippet ovan. Foto: Pressbild

Fem timmars simning väntar i Sveriges längsta simlopp

Publicerad

För nionde året i rad kastar sig tidigt på lördagsmorgonen över 100 simmare i Vidöstern vid Osuddens badplats. Framför sig har de en rejäl utmaning – de ska simma 21 kilometer från Värnamo till Ljungby.

Det är rekord i antalet deltagare vid årets simlopp som går mellan Osudden i norr till Sundet i söder i sjön Vidöstern. 101 simmare är anmälda och deltagarna kommer från hela landet men också från de övriga nordiska länderna, England, Spanien, USA och hela vägen från Mexiko.

Starten går redan klockan sju på lördagsmorgonen och de första simmarna beräknas vara i mål vid tolv-tiden.

Det stående rekordet är från 2017 då Ted Molin från Floda vann på tiden 5 timmar och 10 minuter. Det finns dock de simmare som inte har lika bråttom. Upp till 10 timmar kan vissa ta på sig för att simma de 21 kilometerna.

Risk för regn

Vattentemperaturen förväntas bli 20-21 grader, men tyvärr verkar det även bli nederbörd under dagen.

– Vi hoppas att verkligheten slår väderutsikterna och att Vidösternsimmet kan bli den folkfest som den brukar vara, säger Adam Svensson, initiativtagare till simmet.

Det finns flera depåerna längs med sjön där publiken kan följa simmarna. Vid Funtabo, Tånnö badplats, E4:ans Camping och Ekens Camping samt vid målgången i Sundet, Vittaryd brukar publiken samlas.

Vidöstern loppen

Förutom den långa sträckan finns även den mer normala utmaningen på  plus 6 km, med start från Toftaholm Herrgård kl 14.00, och för nybörjaren på öppet vatten även Lilla Vidösternsimmet på plus 500 med start och mål i Sundet, Vittaryd kl 11.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.