Med fikakorg fylld med kaffe och kanelbullar tog vi, redaktionschef Daniel Rundqvist, redaktör Anna-Karin Hedén, reporter Kristin Renulf och meteorolog Helen Tronstad, plats i personalens fikarum. Ett 15-tal lärare, ljusdesigners, arkitekter och professorer från högskolans byggnadsteknik och
belysningsvetenskap kom för att delta i ett samtal om nyheter.
Vad är en bra nyhet? Hur konsumeras de? Ska det vara snabba, enkla eller längre, fördjupande och analyserande?
Nyheter för alla
SVT:s uppdrag är att göra nyheter för hela Sverige och för alla, men det finns många åsikter om hur en nyhet ska vara och hur den ska presenteras.
– En nyheter är något som engagerar och som påverkar mitt liv. Något som är aktuellt, säger någon.
– Nyheterna var mer kraftfulla förr. Det kan vara lite barnsligt nu och SVT täcker inte allt som händer i världen, säger en annan.
– Nyheter ska vara analyserande och sättas i ett sammanhang. Hur berör detta mig och varför?
Att intresset för nyheter styrs utifrån intresse är alla överens om, men sättet att konsumera nyheter varierar. Att få det som är aktuellt presenterat under en 10 till 15 minuter lång sändning en gång på morgonen och en gång på kvällen är tillräckligt för några. Andra vill ha nyheter dygnet runt.
– Det skulle vara mer som CNN till exempel. Nyheter som presenteras med live-rapportering och en banner som snurrar längst ner i bild med det senaste.
Olika livspussel gör också att behovet ser olika ut.
– Twitter är ett bra sätt, då får jag det viktigaste presenterat snabbt och kort från de källor jag har valt.
– Jag vill ha längre fördjupande reportage, gärna som dokumentärer.
Väder inte bara kartor
Väder är ett viktigt inslag i en nyhetssändning och något som verkligen engagerar. Helen Tronstad är chef för SVT:s meteorologer och hon berättade att väder idag är mycket mer än bara kartor.
– Andra tjänster efterfrågas allt mer. Det kan handla om klimatet eller väderfenomen. Vi vill gärna ge ett sammanhang, förklara varför saker och ting händer. Många ser ju vädret i telefonen när man vill och har bra koll när vi sänder. Då vill vi kunna fördjupa.
Hon säger att prognoserna nu för tiden är mycket säkrare eftersom det finns fler instrument att få mätvärden från, som radar och sateliter. Men timme-för-timme-väder aktar hon sig för.
– Det kan ändras så snabbt. Det är inte lätt att garantera att det är sol om två dagar klocka 15 exempelvis. Det handlar om trovärdighet.
Trotjänare uppskattas
Att Sveriges Television ändå är mest förknippat med bra, rörliga bilder är tydligt. Få i den här gruppen på Tekniska högskolan i Jönköping söker sig till SVT på webben.
– SVT betyder bra kvalitet och det är någon man litar på. Dit går man för att få se bilder från platsen där något hänt.
Men viktigast för många visar sig ändå en av SVT:s riktiga trotjänare vara.
– Text-TV! Ni får aldrig ta bort Text-TV!