I fjol: Fler än dubbelt så många fall av TBE i Region Jönköpings län

Publicerad

Förra året var det fler än dubbelt så många som diagnostiserades med TBE i Region Jönköpings län jämfört med åren 2020 och 2019. Men enligt smittskyddsläkaren Malin Bengnér var ökningen inte större här än någon annanstans.

– Antalet TBE-fall ökade i hela södra halva av Sverige, säger hon.

Samtidigt som antalet personer som diagnostiserades med TBE förra året var högre än tidigare år var det också färre vaccindoser mot virusinfektionen som gavs ut på regionens vårdcentraler. Malin Bengnér menar att det kan ha att göra med att invånarna istället får vaccinet hos privata aktörer.

Skyddet mot TBE består av fyra vaccindoser om man är under femtio år gammal. För invånare över femtio ingår fem vaccindoser i grundskyddet. Efter det rekommenderas man ta en påfyllnadsdos vart femte år. Grundskyddet med antingen fyra eller fem vaccindoser kostar närmare 2 000 kronor för både vuxna och barn.

– Absolut är det så att kostnaden är en begränsning för vissa och det är olyckligt. Därför tycker jag det är klokt att man ser över det här på nationell nivå, säger Malin Bengnér.

Enligt smittskyddsläkaren pågår det diskussioner om vaccinet mot TBE bör subventioneras i någon utsträckning.

Fästingar och TBE

  • Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.
  • De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.
  • Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. TBE är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.

Källa: 1177.se och NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.