• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Klas Lorefors, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping. Foto: SVT

Fler åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler åtalas eller får strafföreläggande för hets mot folkgrupp i Jönköpings län. Anledningen är frivilligorganisationer som letar rasistiska kommentarer på sociala medier.

– När jag talar med mina åklagare så står frivilligorganisationerna för merparten av de här anmälningarna, säger Klas Lorefors, chefsåklagare.

Förra året var antalet åtal och strafföreläggande för hets mot folkgrupp i länet fem stycken. I år har siffran ökat stort. Bara till och med april har 18 personer åtalats eller mottagit strafföreläggande för samma brott.

Enligt statistik från Åklagarmyndigheten är den dramatiska ökningen inte unik för Jönköpings län utan hittas även på andra håll i landet.

Märkte i höstas

Åklagarkammaren i Jönköping märkte i höstas att de fick in allt fler anmälningar från frivilligorganisationerna.

– Vi såg då att man inte bara tittade på det som skrevs idag utan även en del bakåt i tiden vilket genererade en del anmälningar. Men sedan har andelen anmälningar fortsatt vara hög och då är det mer aktuella händelser, säger Klas Lorefors.

Anmälningarna har lett till flera uppmärksammade rättegångar som resulterat i både fällande domar och att misstänkta friats.

Men den åklagare som haft flera av ärendena ställer inte upp på en intervju. Enligt Klas Lorefors har de fört samtal med Åklagarmyndighetens säkerhetsavdelning som avrådde åklagaren att medverka.

”Bra att brott uppdagas”

Lorefors uppger att han inte har några personliga synpunkter om det arbete frivilligorganisationerna utför.

– Som åklagare tycker jag det är bra att brott uppdagas och beivras, säger han.

Men borde inte egentligen polisen hitta de här brotten?

– Absolut och skulle polisen ha resurser så skulle man säkert kunna hitta samma antal som frivilligorganisationerna gör. Vi skulle kunna kraftsamla poliser på vägarna och då öka andelen åtal för exempelvis rattfylleri.

Beroende av frivilligorganisationer

Och enligt Lorefors är åklagarkammaren beroende av frivilligorganisationerna för att personer ska åtalas för den här typen av brott.

– Den dagen de säger att de slutar kommer vi nog gå tillbaka till den låga nivå det var innan såvida inte polisen säger att det här är ett område som de behöver prioritera upp. 

FAKTA: Åtal och strafföreläggande hets mot folkgrupp Jönköpings län

2015: 0

2016: 3

2017: 5

2018: 18 (till och med april)

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.