Personer går på en camping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Hindsén, ägare till Värnamo camping, säger att det finns flera orsaker till att utländska turister vill semestra i Sverige just nu. Se mer i klippet ovan Foto: SVT/Linda Mathillas

Fler internationella gäster på länets campingar i sommar

Publicerad

De flesta europeiska sommarturister som besöker Sverige vill bo på en camping. Det visar statistik från SCR, Svensk campings branschrapport 2024. Och att intresset ökar märks på flera av länets campingplatser.

– De är superglada i Småland, vår natur och våra röda hus med vita knutar, säger Ulf Hindsén, ägare av Värnamo camping.

Även First camp i Gränna, Isaberg i Hestra och Villa Björkhagen i Jönköping säger att de haft fler utländska turister i år.

– Det är absolut en ökning av internationella gäster. Mycket danskar, tyskar och holländare, säger Louise Söderlund, vd för Isaberg.

Och på Villa Björkhagen har ägaren Torgny Sörman särskilt noterat en ny kundgrupp.

– Det har varit många från Schweiz den här sommaren, men jag tror det är för varmt där och då vill de hit istället.

”Den svaga kronan påverkar”

Ulf Hindsén uppskattar att ungefär hälften av gästerna på Värnamo camping är utländska turister. Främst från Tyskland, Danmark och Nederländerna.

Enligt SCR är priset per natt på campingarna i Sverige lägre än i många andra länder, men enligt Ulf Hindsén finns det flera förklaringar till det stora intresset för Sverige.

Hör honom berättar mer i klippet ovan

Halv miljon gästnätter

Under 2023 var antalet gästnätter på svenska campingplatser 16.6 miljoner, enligt statistik från SCB/Tillväxverket. Det gjorde 2023 till det tredje bästa året någonsin.

Bara i Jönköpings län var det totalt 429 614 gästnätter på campingplatser förra året, men Ulf Hindsén tror inte riktigt att man når upp till de rekordnivåerna i år.

– Det har inte varit riktigt fullbokat här i sommar och det är väl det kalla vädret i början av sommaren som påverkat. Men jag är ändå optimistisk framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.