Kvinna sitter och skjuter in gevär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Johansson som är nybliven jägare skjuter in sitt gevär. Hon är en del av projektet Lyckans premiärjaktlag, där kvinnorna för första gången är i majoritet. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Fler kvinnor vill bli jägare: ”Vill ta för oss lite mer!”

Publicerad

Antalet kvinnliga jägare fortsätter att öka. I Hok komponeras nu ett jaktlag där kvinnorna är fler än männen.

Lyckans premiärjaktlag i Hok i Vaggeryds kommun består i år av sex kvinnor och fyra män som ska få uppleva sitt första jaktår. Och för första gången innehåller jaktlaget nu fler kvinnor än män.

– Jag tror det ligger i tiden att vi kvinnor vill ta för oss lite mer, säger Beatrice Gällerspång Lindén som är nybliven jägare.

Kräver jägarexamen

Det är det sjätte året med projektet Lyckans premiärjaktlag. Projektet är anpassat för folk som bor i städer och inte har någon naturlig koppling till någon jägare eller markägare.

Som förkunskaper kräver jaktlaget att de tagit jägarexamen och att de fått licens på kula och hagel. Projektet ger möjligheten att öka kunskaperna och intresset för praktisk jakt.

– Behovet av kunskaper i naturen är större än någonsin både hos kvinnliga och manliga jägare, säger Stellan Eriksson, projektledare för Lyckans premiärjaktlag.

Kvinnor som jagar ökar totalt

Den tredje april i år så sammanställde Svenska Jägareförbundet siffror som visade att antalet kvinnliga jägare fortsätter att öka i Sverige.

Under de senaste två decennierna har antalet kvinnor som löser jaktkort ökat med 72 procent.

2004 var det 13 478 kvinnor som löste statligt jaktkort. 2023 var den siffran uppe i 23 181.

När vi träffade Lyckans jaktlag 2021 var det lika många kvinnliga som manliga jägare i jaktlaget. Men nu har alltså kvinnorna gått om.

– Jag ser inte en kvinna i västen. Jag ser en jägare, säger Stellan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.