Foto: Heiko Junge/TT

Naturvårdsverket: Ta lärdom från andra jaktlag som jagar i vargrevir

Uppdaterad
Publicerad

I år får inga vargar skjutas på licens i södra rovdjursförvaltningsområdet. Det har Naturvårdsverket beslutat. – Vi har en lägstagräns för vargarna. Någon annan gräns finns inga beslut om, säger Carl-Johan Lindström, enhetschef på Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

I det nybildade reviret Brängen föddes i våras sju vargvalpar. Förhoppningen hos myndigheterna är att de ska sprida ut sig över ett större område och att nya revir kan bildas. Samtidigt växer oron bland annat hos jägare om vad vargen ska ställa till med. Varje år skadas och dödas mellan 20 och 40 jakthundar av varg.

Hör Carl-Johan Lindström, enhetschef på Naturvårdsverket i klippet ovan.

Vargen i Jönköping

– Det har jagats i vargrevir i andra delar av landet i många år, även med lös hund. Där kommunicerar man mellan jaktlagen för att veta var vargarna befinner sig.

Livskraftig stam

Enligt den senaste inventeringen, som gjordes vinter 2020/2021 fanns det 395 vargar i Sverige. Sedan dess har valpar fötts. Riksdagen har beslutat att det ska finnas minst 170 vargar i Sverige. Men för att vargstammen ska vara livskraftig krävs det enligt Naturvårdsverket ett bestånd på 300 vargar.

Naturvårdsverket överlåter till länsstyrelserna att fatta beslut om licensjakt på varg där det behövs. Men till länsstyrelserna i det södra rovdjursförvaltningsområdet, där Jönköpings län ingår, finns det fortfarande för lite varg för att jakt ska bedrivas.

– Det finns fortfarande möjlighet till skyddsjakt, säger  Carl-Johan Lindström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Jönköping

Mer i ämnet