– Vi har inte haft några skadade jakthundar i området ännu, säger Linda Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen. Men det händer varje år att hundar både skadas och dödas.
Länsstyrelsen är den myndighet som förvaltar vargreviret. Det innebär bland annat att hantera de skador på tamboskap och jakthundar som vargarna orsakar.
I Brängenreviret finns nu minst nio vargar. Vargparet som revirmarkerade fick i våras sju valpar. Nu under hösten förväntas valparna följa med föräldrarna på vandringar i reviret för att under nästa år lämna flocken för att bilda egna revir.
Genetiskt viktig varg
Vargföräldrarna invandrade från Tivedenreviret i Örebro län och anses vara så kallat genetiskt viktiga vargar eftersom de härstammar från en invandrad finsk-rysk varg.
Men den stora flocken gör att risken för angrepp ökar, dels för att vargarna sprider ut sig till olika delar av reviret och dels för att vargarna angriper hund eller tamdjur tillsammans.
Skyddsväst till hunden
Länsstyrelsen arbetar förebyggande för att hjälpa djurägare att skydda sina djur. Bland annat kan hundägare ansöka om bidrag till skyddsväst till hunden. Men flera jägare som vi pratat med anser att västarna inte är tillräckligt säkra och känner oro för att släppa hunden vid jakt.
– Det är så vi har jagat här i Sverige under en väldigt lång tid. Men det krävs kanske en omställning om man inte vill släppa sin hund, säger Linda Andersson.
Hör henne berätta mer i klippet.