En person sitter på en stor, gul och svart traktorhjul i en utställningsmiljö. Personen har på sig en ljus hoodie, mörka byxor och sneakers, med fokus på traktorns detaljer i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Elof Themars framtidsplaner är i klippet. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Flera branscher slåss om fordonseleverna – Elof från Eksjö jobbar redan extra

Uppdaterad
Publicerad

Fordonsbranschen skriker efter folk och på Elmia lantbruk i Jönköping försökte man locka gymnasieelever till sig – och eleverna märker av det stora intresset.

Elof Themar går på Nifsarpsskolan utanför Eksjö och jobbar redan extra i branschen som mekaniker på en firma som lagar lantbruksmaskiner.

– Intresset är stort, de skriker efter en, säger Elof Themar som tillsammans med sin skolklass besöker lantbruksmässa på Elmia i Jönköping.

Även bland hans klasskamrater har redan de flesta jobb vid sidan av studierna.

– Det är en bristvara konstant, säger Roger Wahlberg som är grundare av Farmers first, ett företag som jobbar med att modernisera maskinhandeln.

Konkurrens om jobben

Han uppskattar att det saknas 6 000 – 7 000 mekaniker i fordonsbranschen, varav ungefär 10 procent i Jönköpings län. Och där konkurrerar lantbruket med bil-och lastbilssidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.