Självkörande traktor i ett öppet landskap. Traktorn har stora däck och är i gott skick, med förarhytten öppen. Himlen är klar och blå, vilket ger en ljus och solig atmosfär i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur de självkörande traktorerna kan programmeras i klippet. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Så kan självkörande traktorer hjälpa till att nå miljömålen

Publicerad

Självkörande traktorer ökar odlingsprecisionen och kan vara ett sätt att nå Sveriges miljömål, det menar Per Jansson i Jönköping som är produktansvarig för traktorer på Massey Ferguson.

Självkörande traktorer är något som kan förändra hur bönder sysslar med precisionsodling. Precisionsodling är ingenting nytt. Det är något man försökt göra så exakt som möjligt alla tider, alltså utnyttja den jord man har på bästa sätt. Förr kanske man satte upp siktpinnar. Men idag kan man genom ny teknik med hjälp av traktorns GPS göra den självkörande.

Extremt exakt position

– Då vi vet exakt position på traktorn. Plus att han kommer inte köra utanför den här gränsen. Så det är extremt exakt, säger Per Jansson som är produktansvarig för traktorer på Massey Ferguson.

Traktorerna kan också påverka hur Sverige följer sina miljömål. Se klippet för att få reda på hur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.