En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en traktor som skördar vete på ett fält, med ett dammoln i bakgrunden. Den högra sektionen visar en person i affärskläder stående framför en byggnad med stora fönster. Lantbruk, lantbrukare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar avdelningschef Anders Elfström hur Jordbruksverket gör för att bli enklare att ha kontakt med. Foto: SVT

Lantbrukarnas förtroende för Jordbruksverket ökar

Uppdaterad
Publicerad

Fler lantbrukare är nöjda med sin kontakt med Jordbruksverket. Det visar en undersökning som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har gjort bland sina medlemmar. Däremot är det värre med kontakten med andra myndigheter.

Rapporten från LRF ger en dyster bild. Över hälften, 55 procent, av lantbrukarna tycker att det är tungt att ha kontakt med myndigheterna och fyra av tio lantbrukare funderar på att lägga ner hela eller delar av sin livsmedelsproduktion på grund av krångliga regler.

Får bättre betyg än tidigare

Jordbruksverket i Jönköping däremot går mot trenden och kundnöjdheten bland lantbrukarna har ökat från 44 till 49 procent.

– Vi är väldigt glada för att det har blivit bättre, säger avdelningschef Anders Elfström.

Trots det är det fler än hälften av lantbrukarna som inte är nöjda. I klippet ovan berättar Anders Elfström hur Jordbruksverket ska göra för att ändra på det.

Skatteverket toppar

Skatteverket är den myndighet som får bäst resultat, 65 procent anser sig vara nöjda. Övriga myndigheter som nämns i rapporten är Skogsstyrelsen, länsstyrelserna, kommunerna och Livsmedelsverket.

Lantbrukare: Så kan Jordbruksverket förbättras ytterligare

  • Enklare regler och större flexibilitet i tillämpningen.
  • Kortare handläggningstider och effektivare utbetalningar av stöd.
  • Vara en rådgivande och stödjande funktion snarare än kontrollerande.
  • Mer samordning mellan myndigheter.
  • Bättre information och enklare hemsida.
  • Så arbetar vi

    SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.