Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill kunna påverka vårt schema”, menar de båda undersköterskorna Nella Engkvist och Carolina Bråhn. I klippet berättar de hur de mår efter ett halvår med nya schemat med 12 timmars dygnsvila. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Flera inom äldreomsorgen i Jönköping är fortsatt kritiska mot schemaläggningen

Publicerad

Kritiken mot den nya schemaläggningen som infördes förra året är fortsatt stor hos personal inom äldreomsorgen. Jönköpings kommun följer EU-direktiven, men drar det lite längre och har minst 12 timmars återhämtning mellan sina pass. Det innebär också att man arbetar varannan helg.

– Hälften av alla helger på ett år jobbar vi, det är mycket man går miste om, säger Nella Enqvist.

I klippet ovan kan du höra mer om den ändrade schemaläggningen.

Under våren 2023 startades Påverkansgruppen av vårdpersonal i Jönköpings kommun, vars syfte är att kunna påverka den schemaläggning som varit i kraft sedan den 1 oktober 2023.

– Vi vill att kommunen ska dra tillbaka sina 12 timmar, till 11 timmar som EU-direktivet faktiskt är. Vi vill också ha större delaktighet i schemaläggningen, säger undersköterskan Nella Enqvist som också är med i Påverkansgruppen.

Förändringar kan ta tid, tror ni inte att det kan fungera efter en tid?

– Nu har vi ändå jobbat så här i ett halvår och man märker att man är mer sliten. Familjen märker också att man är mer sliten och de vi ska vårda blir ju lidande till slut, säger Caroline Bråhn.

Svar på kritiken

Elin Rydberg (S), ordförande i äldrenämnden, säger att det är viktigt att de får in synpunkter på vad som fungerar och inte. De har fått mycket kritik kring att arbeta flera kvällar i rad.

– Det är ett visst antal kvällar som man måste arbeta, men på vissa arbetsplatser har de börjat sprida ut kvällspassen. Att man kanske har två kvällar en vecka och varierande schema.

Personal är kritiska mot att Jönköpings kommun har 12 timmars dygnsvila, när EU-direktivet är på 11, varför ser det ut så?

– För att det ska finnas riktigt goda möjligheter att återhämta sig. Jobbar man kväll och sen går på morgonen efter, så kan det ta ett tag innan man förflyttat sig hem, varvat ner och sen somnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.