Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Erelt och Lena Wisborg har i flera år arbetat enligt EU-direktiven med minst 11-timmars dygnsvila. I klippet berättar de varför det funkar för dem. Foto: Ebba Eriksson/SVT

På Gränna äldreboende är personalen nöjda med schemat

Publicerad

Schemaläggningen utifrån EU-direktiven mötte stor kritik när det infördes 1 oktober förra året. Men på Gränna äldreboende är man nöjda och hade inte velat byta tillbaka till tidigare schemaläggning.

Gränna äldreboende började arbeta med 11 timmars dygnsvila redan för fem år sen som en del i ett projekt. Efter att projektet avslutats så ställdes frågan till personalen om de ville byta tillbaka till det gamla schemat, vilket övervägande inte ville.

–Jag tycker att jag får bättre återhämtning nu när jag slipper jobba kväll och sen gå upp och jobba morgon, säger undersköterskan Lena Wisborg.

Hör i klippet ovan varför schemaläggningen fungerar i Gränna.

Oklart hur många som bytt jobb

Kritiken som framfördes när nya schemat infördes var att personalen inom äldreomsorgen inte längre skulle kunna vara delaktig i schemaläggningen.

Farhågan innan schemat började gälla var att det skulle leda till uppsägningar och sjukskrivningar – men siffror visar att det inte har skett någon ökning av antalet personal som har lämnat Jönköpings kommun, tvärtom.

Det siffrorna dock inte visar är hur många som bytt jobb inom kommunen.

Personal i äldreomsorgen som lämnat Jönköpings kommun

2024 januari-februari 1,7 procent

2023 januari-februari 2,1 procent

2023 september december 3,7 procent

2022 september december 3,7 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.