Malin Bengnér, smittskyddsläkare Region Jönköpings län, ställer sig frågande till att inte alla elever erbjuds vaccin. Klicka för att höra vad elever som får erbjudandet tycker. Foto: TT / SVT

Elever vaccineras inte mot hepatit B trots starka rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

Flera gymnasieskolor med vård- och omsorgsprogram väljer att inte ge eleverna gratis vaccin mot hepatit B. Detta trots starka rekommendationer från både smittskyddsläkare och Arbetsmiljöverket.

Bara i Jönköpings län är det flera elever som går vård- och omsorgsprogram som inte erbjuds vaccin mot hepatit B. Detta trots att eleverna under praktik riskerar att komma i kontakt med smittade personer.

Och enligt Malin Bengnér som är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, är det skolornas ansvar att göra riskbedömningen.

– Skolorna tar rollen som arbetsgivare här och jag undrar om de verkligen gör den bedömningen då, att eleverna inte skulle behöva vaccinet.

Men finns det något som tvinga skolorna att erbjuda vaccinet?

– Det som reglerar det här är Arbetsmiljöverkets föreskrifter, de väger tungt och här är det ingen tvekan om att man ska göra en riskvärdering och erbjuda det skydd som är möjligt.

Orolig för smitta

I exempelvis Eksjö, Nässjö och Tranås erbjuds eleverna inte vaccin mot hepatit B. Men på Aleholmsskolan i Sävsjö har man från och med nu i höst börjat erbjuda elever på vård- och omsorgprogrammet vaccinet. 

På Aleholmsskolan i Sävsjö erbjuds eleverna vaccin mot hepatit B. Foto: SVT / Kristin Renulf

– Jag tycker att det är jättebra att vi får bra förutsättningar när vi går här. Då kanske fler också väljer att gå den här linjen och det är bra för det behövs fler, säger Emilia Jonsson som går första året på utbildningen.

Är du orolig för att bli smittad av exempelvis hepatit B när du jobbar inom vården?

– Ja, absolut.

Vaccinet tas i tre doser och kostar omkring 450 kronor per elev. På Aleholmsskolan är det cirka 20 elever som nu erbjudits att ta vaccinet.

Men är det här egentligen skolornas ansvar?

– Ja, en skola som annordnar en vårdutbildning med praktik, de har ansvaret för att ge eleverna det skydd de behöver ha. Och jobbar man då patientnära tycker vi att man behöver ett skydd mot hepatit B, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

I klippet ovan berättar elever på Aleholmsskolan i Sävsjö vad de tycker om vaccinerbjudandet.

Det här är Hepatit B

Hepatit B är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Viruset smittar vid sexuell kontakt eller om du kommer i kontakt med smittat blod. De flesta som får hepatit B blir helt friska, men de kan ändå smitta andra under flera månader. Några har kvar sjukdomen hela livet. Det kallas kronisk hepatit B.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.