Flygplatscheferna vill ha mer statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har dom regionala flygplatserna, som inte är statligt ägda, stött på regeringen för att de vill att staten ska ta ett större ekonomiskt ansvar för att garantera flygplatsernas verksamhet. Pandemiåren har gjort saken än mer aktuell.

– Det är ett kritiskt läge, där vi inte har de flygplatser och den infrastruktur som vi har behov av, säger Sofie Hagman, vd och verksamhetsansvarig på Jönköping airport.

Hör henne berätta mer i klippet ovan

2018 gjorde de regionala flygplatserna en utredning som pekade på behovet av ett statligt stöd. Bland annat pekar man på att de icke-statliga flygplatserna själva får handskas med eventuella förluster, men får inte del av de överskott som de är med och genererar. Utredningen skickades till regeringen, men något svar från den ansvarige infrastrukturministern, Tomas Eneroth, har flygplatserna inte fått.

Inte en kommunal angelägenhet

– Det saknas 300 till 400 miljoner kronor till den regionala flygplatssidan, säger Ulf Axelsson vd på Växjö Småland Airport.

– Vi har ett behov i vårt avlånga land av flygplatser för ambulansflyg, räddningstjänst och polis. Det är inte bara en kommunal fråga. Nätet bör ses ur ett större perspektiv, säger Sofie Hagman.

Ansvarige minister, infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), säger i en intervju med SVT att regeringen redan har gett flygplatserna rekordmycket pengar. Samtidigt öppnar han för att det kan komma ytterligare stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.