Efter pandemin: Nu får elever och äldre besök av tandvården igen

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin var det många äldre som valde att skjuta upp sitt besök hos tandläkaren. Folktandvården pausade också sin verksamhet ute på äldreboenden och även på skolor. Men nu återvänder folktandvården till skolor och förskolor igen .

Äldres tandvård var en av de saker som blev lidande under pandemin, men enligt Region Jönköpings län har de patienter som skjutit upp sina besök nu börjat komma tillbaka. Dessutom är Folktandvårdens uppsökande verksamhet igång igen.

– Nu när pandemin är avklingande så kommer vi att starta upp besöken igen, säger Agneta Bartoll, tandvårdsdirektör på Folktandvården i Region Jönköpings län.

När det gäller hela landet gjordes 30 procent färre undersökningar på gruppen 70 år och äldre under 2020 jämfört med med 2019. Det visar siffror från Socialstyrelsen. I åldersgruppen 3-19 år minskade antalet undersökningar med 19 procent.

Kallade på undersökningar igen

Enligt Region Jönköping finns dock ingen eftersläpning nu inom den allmänna tandvården i regionen. Alla patienter som i början av pandemin avbokades i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, har fått erbjudande att slutföra sina påbörjade behandlingar och att bli kallade på undersökningar.

Och nu kommer alltså även den uppsökande verksamheten både inom äldreomsorg, funktionshinderomsorg och skol- och barnomsorg igång igen.

– Våra äldre har lidit av ensamhet en lång period under pandemin och när de nu får träffa anhöriga är det viktigt att också få vara fräsch i munnen, säger Agneta Bartoll.

I klippet ovan berätta hon mer om tandvårdens verksamheten på äldreboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.