I spåren av de två skjutningarna i Jönköping den senaste tiden har frågan om kriminella nätverk väckts. På fältgruppen på socialförvaltningen i Jönköpings kommun jobbar personalen på flera nivåer för att motverka att barn och vuxna fastnar i kriminalitet.
Fältsekreterarna jobbar förebyggande genom att skapa relationer med barn och ungdomar på skolor och fritidsgårdar. Sedan 2020 finns dessutom den sociala insatsgruppen (SIG) som arbetar särskilt mot ungdomar mellan 13-20 år där kriminaliteten är det stora problemet. Det är en öppenvårdsinsats som ofta pågår ungefär ett år. I dagsläget jobbar man med 15 barn och ungdomar och deras familjer.
Nästa nivå är avhopparverksamheten där kommunen erbjuder hjälp till vuxna över 21 år som vill bryta med sitt kriminella liv och kriminella nätverk.
”Kan aldrig klara detta själva”
Rekryteras barn till kriminella nätverk i Jönköping i dag?
– Gängkriminalitet och nyrekrytering sker i hela landet och vi är inte förskonade här, säger Martina Poulsen, enhetschef på fältgruppen i Jönköpings kommun.
Har ni de resurser som krävs för att förhindra att barn och ungdomar fastnar i de kriminella nätverken?
– Vi kan aldrig klara detta själva. Vi har inte alla nycklar utan måste jobba tillsammans med skolan, fritidsverksamheten, polisen och civilsamhället, säger Martina Poulsen.
I klippet ovan: Så kan du som förälder motverka att barn hamnar i kriminella nätverk.