Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anna Zedig från Handelskammaren i Jönköpings län om att andra kommuner i Sverige lyckats attrahera ungdomar till industritekniska program. Foto: SVT/Linda Mathillas

Företagen i Jönköpings län har en enorm kompetensbrist

Uppdaterad
Publicerad

Många företag i länet har svårt att hitta rätt medarbetare och därför är det extra allvarligt att så få ungdomar söker sig till yrkesprogrammen på gymnasiet, det menar näringslivsorganisationen Handelskammaren i Jönköpings län som arbetar med att öka intresset.

– Det är inte alls bra. Vi ser ju hur otroligt svårt företagen har med kompetensbrist. Det behövs många olika typer av roller och just gymnasiekompetens är väldigt efterfrågat ute i industrin, säger Anna Zedig, projektledare på Handelskammaren.

”Skola och näringsliv måste samverka”

Handelskammaren i Jönköpings län arbetar med att vare en länk mellan skolor och företag i länet. Anna Zedig berättar att när de får höra att ett företag upplever brist eller behov av någon kompetens så pratar de alltid ihop sig med utbildningsförvaltningen för att kunna styra utbildningarna så att det motsvarar företagens behov. Hon menar att de jobbar på rätt sätt men att ungdomarna ändå inte söker utbildningarna.

– Vi behöver i större utsträckning nå ut till vårdnadshavare och ungdomar för att de ska vilja söka sig till exempelvis lärlingsprogram. Sedan behöver vi göra insatser ända från grundskola. Alla måste vara med på banan för att vända trenden.

Gnosjö mot strömmen

Det finns kommuner i Sverige där det nu är fler sökande än vad det finns utbildningsplatser.

Hör Anna Zedig berätta mer i klippet ovan om det.

I Jönköpings län har Gnosjöandans kunskapscentrum, GKC, även i år lyckats attrahera ungdomar till industriteknik. Innan omvalsperioden som går ut idag den 10 maj hade skolan tretton sökande till tolv platser. Åtta av eleverna var behöriga men det kan alltså ändra sig efter vårterminens betyg.

– Det är inte riktigt lika bra som förra året, men nästan, säger Martin Alkemark, gymnasiechef på GKC. Han konstaterar att det är kul för skolan men tråkigt för branschen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.